Dane zatrważają. Każdego roku na raka jelita grubeho zapada ponad 13 tys. Polaków, z czego ok. 9 tys. umiera. Dotychczas ta choroba była problemem starszych ludzi po 50 roku życia, najnowsze badania pokazują jednak, że coraz częściej nowotwór atakuje młodych.

Powód?  Przede wszystkim nieodpowiednia dieta, dlatego onkolodzy alarmują, aby zadbać o odpowiednie nawyki żywieniowe.

 

Czym jest rak jelita grubego?

 

To nowotwór złośliwy, który rowija się w okrężnicy lub odbytnicy po cichu, dlatego najczęściej diagnozowany jest w zaawansowanym stadium.

Analizy naukowców z University of Michigan pokazują, że już co siódmy przypadek zachorowania dotyka osoby poniżej 50 roku życia.

 

„O raku jelita grubego zwykło się myśleć jako o chorobie wieku podeszłego. Nasze badanie powinno uświadomić lekarzom, że jest to myślenie błędne. Pokazaliśmy, że coraz częściej nowotwór ten atakuje osoby młodsze  mówi dr Samantha Hendren, główna autorka badania.

 

Objawy nowotworu.

 

Jeśli masz problemy z wypróżnianiem, wypróżniasz się nieregularnie, ponadto towarzyszy temu dyskomfort niepełnego wydalania kału to sygnał ostrzegawczy, aby zrobić odpowiednie badania, kolonoskopie i gastroskopie.

 

Rozwojowi raka jelita grubego towarzyszy również anemia, ogólne osłabienie, szybsze męczenie się. Mogą pojawić się bóle brzucha, nudności i wymioty. O obecności zmian nowotworu może także świadczyć krwawienie z odbytu.

 

Jak uchronić się przez nowotworem jelita grubego?

 

Onkolodzy apelują o zmiany w diecie. Regularne posiłki, unikanie tłuszczu i czerwonego mięsa, jedzenie produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców znacząco obniża ryzyko zachorowania na ten nowotwór.

Ponadto ważne jest również regularne badanie. Kolonoskopię, która pomoże wykryć polipy w jelicie, powinno się wykonywać profilaktycznie raz na 5 lat, natomiast test na krew utajoną nawet co roku.

 

źródło wp.pl

mm