Czekolada! Któż jej nie lubi? Niewielu zdarza się odmawiać tego kuszącego smakołyku.

Tymczasem okazuje się, że według najnowszych badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez organizację As You Sow poziom toksycznych metali ciężkich w niektórych, najbardziej prestiżowych czekoladach świata jest zdecydowanie za wysoki.

 

Ostatnie wyniki badań kalifornijskiej organizacji As You Sow zajmującej się ochroną środowiska i spraw społecznych wykazały za wysoki poziom kadmu i ołowiu ( niezwykle toksyczne metal ciężkie) w 45 z 70 próbek różnych wyrobów czekoladowych (w tym produktów niektórych marek ekologicznych).

 

Poziom tych metali w czekoladzie był wyższy niż poziom uznawany za bezpieczny w wodzie pitnej (normę ołowiu przekroczono aż dziewięciokrotnie, a kadmu siedmiokrotnie).

Zarówno ołów, jak i kadm są niezwykle szkodliwe dla organizmu nawet w najmniejszych dawkach. Przyczyniają się do anemii, osłabienia i uszkodzenia nie tylko nerek, ale nawet mózgu. Nadmiar kadmu w organizmie może przyczyniać się również do zachorowań na raka.

I tu powstaje pytanie. Dlaczego czekolady zawierają tak wysoki poziom metali ciężkich?

Otóż producenci zwalają winę na ogólne zanieczyszczenie środowiska. Twierdzą, że pierwiastki te pochłaniane są przez kakaowce z gleby i wody.

I rzeczywiście faktem jest, że ołów i kadm znajdują się w przyrodzie i są absorbowane przez rośliny, jednak zawartość tych pierwiastków w czekoladzie jest zbyt duża, aby można było zwalać winę na naturę.

Z badań As You Sow wynika, że największe ilości tych metali trafią do czekolad po zebraniu i wysuszeniu ziaren, podczas ich wysyłki i transportu oraz w czasie produkcji kakao i wyrobów czekoladowych.

I tak spośród 70 przetestowanych laboratoryjnie produktów czekoladowych, aż 45 zawierało wyższy niż przewiduje norma poziom ołowiu i kadmu.

Wśród tych produktów znalazły się czekolady markowe, w tym również takie dostępne na polskim rynku:

 

  • RITTER SPORT czekolada 73% kakao (producent Alfred Ritter Gmbh & Co);
  • Cote d’Or Noir Brut – gorzka czekolada 86% kakao (producent Kraft Foods Global);
  • Lindt Excellence 70% Cocoa – czekolada ciemna oraz Lindt Excellence 85% Cocoa – czekolada ciemna (producent Lindt & Sprungli (Usa) Inc.);
  • Cadbury Mini Eggs Royal Dark – jajka czekoladowe (producent Cadbury Uk Ltd);
  • Cadbury Royal Dark Chocolate – ciemna czekolada (producent Cadbury Uk Ltd).

Pełną listę wyrobów uznanych za niebezpieczne oraz tych, u których badania nie potwierdziły zagrożenia, znajdziecie na stronie organizacji.

https://www.asyousow.org/…/lead-and-cadmium-in-food/

 

źródło odkrywamy zakryte

mm