INNAPOLITYKA.PL

INNAPOLITYKA.PL

pokarmy
Aktualności Nauka Świat

Te POKARMY ZABIJAJĄ. Sprawdź – wyeliminuj – żyj!

Żyjemy w świecie uprzemysłowionym w odcięciu od środowiska i prostych rozwiązań. To co dla nas naturalne i zdrowe stało się prawie nieosiągalne. Tak właśnie jest z jedzeniem. A przecież od niego zależy nasze życie i zdrowie. To właśnie te, wysokoprzetworzone pokarmy zabijają nas.

Wysokoprzetworzona żywność składa się z więcej niż jednego składnika i przechodzi wieloetapowy proces produkcji. Taka żywność obejmuje wyroby cukiernicze i piekarskie, lody, różne przekąski oraz przetworzone produkty mięsne.  Żywność wysokoprzetworzona ma wysoką zawartość cukru, tłuszczu i soli, ale jest uboga w witaminy i błonnik.

 

W latach 2009-2017 naukowcy obserwowali dietę ponad 44,5 tysiąca pacjentów powyżej 45. roku życia. Uwzględniono również m. in. ich wagę, wzrost, poziom aktywności fizycznej, styl życia, poziom wykształcenia.

 

ZOBACZ TEŻ: Amerykańska prognoza dotycząca wojny z Rosją. Tylko TEN kraj w Europie powstrzyma atak. Jaka rola Polski?

 

Około 30 procent codziennej diety przebadanych stanowiła żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Okazało się, że wzrost konsumpcji przetworzonych produktów o zaledwie dziesięć procent zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 14 procent!

 

Produkty wysokoprzetworzone są najczęściej spożywane przez osoby o niskich dochodach, gorszym wykształceniu, o niskiej aktywności fizycznej i wysokim wskaźniku masy ciała. Tak więc koło patologii się zamyka.

 

Źródło: Sputniknews

Fot. Pixabay