Z dniem 12 lutego weszły nowe przepisy dla cudzoziemców starających się o stały pobyt w Polsce.

 

Zgodnie z nimi cudzoziemcy starający się o stały pobyt w Polsce, muszą znać język polski na poziomie B1 (stopień średniozaawansowany)

 

Z tego obowiązku mają być zwolnione dzieci cudzoziemskie do 16. roku życia oraz urodzone na terytorium Polski. Obecnie przepisy nie wskazują minimalnego poziomu znajomości języka polskiego.

 

Wprowadzono także rozwiązania, które mają usprawnić procedury dotyczące pozwoleń dla cudzoziemców. Zniesiono miedzy innymi konieczność podpisywania umowy o pracę na etapie procedury udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy i pracę, zniesiony został wymóg posiadania źródła stabilnego i regularnego dochodu wystarczającego na pokrycie kosztów utrzymania siebie i członków rodziny przy ubieganiu się o zezwolenie na pobyt czasowy dla absolwenta polskiej uczelni poszukującego pracy. Wymagane będzie posiadanie środków finansowych na utrzymanie.

 

 

Zmiany – jak wskazuje MSWiA – mają stworzyć lepsze ramy prawne, pozwalające na „świadome zarządzanie migracjami w Polsce”, mają też zapewnić lepszą ochronę cudzoziemskich ofiar handlu ludźmi.

 

 

Nowela wprowadza również ułatwienia dla cudzoziemców chcących osiedlić się w Polsce na stałe z uwagi na polskie pochodzenie lub posiadanie Karty Polaka. Upraszcza także proces wydawania decyzji w sprawie zobowiązania cudzoziemca do powrotu.

 

PAP, wikipedia

redakcja