Wino z 1774 roku ma bursztynową barwę. Jego smak najlepsi francuscy degustatorzy określili jako kompozycję z nutami orzechów, przypraw, cynamonu, wanilii i suszonych owoców.

W 10-stopniowej skali doskonałości wino sprzed prawie 250 lat otrzymało notę 9,4. Nic dziwnego, że za butelkę tego deserowego specjału niedawno zapłacono 103.700 euro na aukcji we wschodniej Francji. Sprzedano także inne dwie butelki wina z tego samego rocznika, odpowiednio za 76.250 i 73.200 euro. Zabawna zbieżność za 250-letnie wina zapłacono łącznie niewiele ponad 250.000 euro

Trunek z trzech butelek wyprodukował winiarz Anatoile’a Vercela w regionie Jura, na granicy francusko-szwajcarskiej. Przechowały się w piwnicy domu rodziny Vercel w Arbois.

– To prawdopodobnie najstarsze butelki wina, które znajdują się na rynku — powiedziała Brigitte Fenaux, która prowadziła licytację.